Lezing "Dr. Jeff Hoeyberghs"6

04-12-2019

Deze conservatieve studentenvereniging nodigde, blakend van zelfvertrouwen, de omstreden figuur Jeff Hoeyberghs uit voor een 'lezing' aan de UGent. Daarmee waren ze niet aan hun proefstuk toe. Via een video op de sociale media kon iedereen getuige zijn van het wansmakelijk optreden dat doorspekt was met seksistische, discriminerende, racistische en homofobe uitlatingen. Dit alles uiteraard onder het mom van vrije meningsuiting.

KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond)


De studenten hadden de plastisch chirurg niet geïnterpelleerd over de inhoud van zijn conférence, waarschijnlijk omdat ze uitermate goed wisten wie ze uitnodigden en wat hij zou verkondigen. Gegarandeerd hilariteit! Maar wel ten koste van meisjes en vrouwen die zwaar beledigd en overladen werden met discriminerende en seksistische praat. Hoeyberghs is gekend voor zijn niet-fijngevoelige, ranzige en kwetsende uitlatingen.

Van een studentenvereniging, of die nu conservatief of progressief is, mogen we verwachten dat ze voorbeeldfiguren uitnodigen die iets bijdragen aan de maatschappij en dat ze geen platform bieden aan personen die vrouwenhaat prediken en seksisme hoog in het vaandel dragen.

De KVHV werd door de koepel van studentenverenigingen twee maanden geschorst plus drie maanden voorwaardelijk als ze zich niet distantieerden van de uitspraken en de video-opnames van de lezing niet offline haalden. Ook de UGent zelf schorste de vereniging voor twee maanden en legde dezelfde voorwaarden op.

Terug naar overzicht

Stem voor KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond)