Reclame 'Fake Bicky Fwa'4

08-10-2019

Bicky Burger vertrok voor deze advertentie vanuit geweld op vrouwen, zeer onkies op ethisch vlak. Het duurde lang voor de keten zelf reageerde op de losgebarsten hetze. Uren nadat de post op de sociale media verguisd werd, probeerde het merk de schade nog te beperken met volgende boodschap op Facebook: "Wij willen absoluut vrouwengeweld niet promoten en wij keuren dit ten strengste af. Dit is echt not done! Dat was ook niet de insteek van de post. Wel dat Fake Bicky's verkopen ook not done is." Een beetje flauwe argumentatie, niet?

Goodlife Foods / Bicky Burger

Later klonk het anders. Moederbedrijf Goodlife Foods uit Nederland bood uiteindelijk zijn verontschuldigingen aan tegenover alle mensen die de reclameboodschap aanstootgevend vonden. "Wij betreuren het ten zeerste dat deze post de indruk geeft dergelijke denkwijzen te promoten. Hoewel het aansporen van geweld niet onze bedoeling was, zien we wel dat het onderwerp nu een debat opent in de media", klonk het.

De advertentie werd verwijderd. Het is niet de eerste keer dat Bicky zich schuldig maakt aan seksistische reclame. In maart 2019 postte het hamburgermerk al eens een video op Facebook waarin een vrouw werd opgevoerd die plastische chirurgie onderging. De ondertitel was toen: “maar nooit voor een goed stuk vlees”. Ook dat lokte flink wat verontwaardiging uit. Daarom dragen we het bedrijf toch voor als kandidaat voor de Auwch Award. Verontschuldigingen aanbieden volstaat niet. Bedrijven dragen mee maatschappelijke verantwoordelijkheid, waaronder de veroordeling van partner- en intrafamiliaal geweld. In België doen dagelijks nog altijd 120 mensen aangifte van fysiek of psychisch partnergeweld.

Ook Vlaams minister Bart Somers diende een klacht in bij reclamewaakhond JEP.

Federaal gelijkekansenminister Nathalie Muylle noemde de campagne schandalig en onverantwoord. Leed wordt misbruikt voor commercie, zei ze.

De Facebookpost kaderde volgens het bedrijf binnen de bredere campagne 'Gedaan met fake Bicky Burgers' op sociale media. Die campagne werd wel verdergezet.

Terug naar overzicht

Stem voor Goodlife Foods / Bicky Burger