Belgian Art Prize 2018
1-1-2019
Nomineert uitsluitend mannen

De Jonge Belgische Schilderkunst vzw en het Paleis voor Schone Kunsten/BOZAR organiseren sinds 1950 de tweejaarlijkse Belgian Art Prize, bedoeld om kunstenaars die in België wonen en werken een duwtje te geven richting internationale carrière. Een mooi initiatief, alleen werden er in 2018 uitsluitend mannen genomineerd.

 

Zonder afbreuk te willen doen aan het talent van de genomineerde kunstenaars, menen wij dat deze selectie onrecht doet aan de diversiteit van het Belgische kunstenaarslandschap. De vier genomineerden voor de Belgian Art Prize zijn allen man. Dat is niet meer te verantwoorden anno 2018. De flagrante exclusiviteit van deze selectie, die overigens niet alleen een sociale maar ook esthetische realiteit ontkent, zorgt ervoor dat veel kunstenaars zich niet gerepresenteerd voelen. Het gaat bovendien niet alleen over de afwezigheid van vrouwen in de selectie, er is op verschillende vlakken op een apathische manier met diversiteit omgegaan. Ook de hele selectieprocedure is niet transparant en ontoegankelijk. Zo moeten sommige professionelen en liefhebbers 200 euro betalen om lid te worden en iemand voor te dragen, terwijl andere dan weer niets hoeven te betalen.

 

Reden genoeg voor een aantal kunstenaars, kunstwerkers en directeurs om de Belgian Art Prize te hekelen in een open brief. Vooral omdat de selectie van de voorgaande editie aantoonde dat het wel kon zoals het moet. Samen met de ondertekenaars vinden we dan ook dat de Belgian Art Prize werk moet maken van een nieuw kader waarin ze nadenken over maatschappelijke representatie voor alle kunstenaars. Momenteel wijst alles er namelijk op dat de kunstwereld nog steeds erg wit en mannelijk is. Met de Auwch Award willen we hen alvast een prikje in de juiste richting geven!

 

 

Het stemmen is niet meer mogelijk. Afgesloten op 13-1-2019
Reacties
Charlotte Saelemakers zegt op 14-1-2019
Nomineer alle beeldend artiesten!
Reageer zelf
Naam (Verplicht)
E-mail (Verplicht maar zal niet getoond worden)
Commentaar